Анкета на „Рејтинг“: Мнозинство граѓани сметаат дека Заев би бил подобар премиер од Мицкоски

Мнозинство граѓани сметаат дека лидерот на СДСМ, Зоран Заев би бил подобар иден премиер од лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, покажува најновото испитување на јавното мислење на Агенција „Рејтинг“. Според…

Continue ReadingАнкета на „Рејтинг“: Мнозинство граѓани сметаат дека Заев би бил подобар премиер од Мицкоски

Рејтинг: Нашата агенција имаше најпрецизни изборни прогнози

Во предизборието и во текот на кампањата, Агенција Рејтинг за потребите на „Фокус“ изработи анкети за повеќе општини како Аеродром, Карпош и Град Скопје, кои беа со висока прецизности и точно го предвидоа изборниот резултат во овие општини. -Анкетите остануваат најрелевантнат алтака за мерење на јавното мисење, особено ако се работат по строго утврдена методологија […]

Continue ReadingРејтинг: Нашата агенција имаше најпрецизни изборни прогнози

Анкета на Рејтинг и Фокус: Шилегов има предност од 4,1 отсто пред Трајановски

Агенција Рејтинг и „Фокус“ реализираа истражување на репрезенттивен примерок на Град Скопје од 800 испитаници. Податоците се собрани по пат на интервју лице в лице во периодот од 18 до 23 септември. Статистичката грешка во рамки на општиот примерок е 3,46 проценти. Главниот проблем со кој се соочуваат скопјани се се лошите патишта, улици и […]

Continue ReadingАнкета на Рејтинг и Фокус: Шилегов има предност од 4,1 отсто пред Трајановски

Анкета на Рејтинг и Фокус: Богоев има предност од над 10 отсто пред Јакимовски во Карпош

Новото истражување на Агенција Рејтинг за потребите на Фокус покажува победа на СДСМ и кандидатот на коалицијата во Карпош. Анкетата е изработена од 25 до 28 септември на примерок од 600 испитаници по пат на интервју лице в лице. Максималната статистичката грешка во рамки на општиот примерок е 3.9 проценти. Урбанистичкото планирање во општина Карпош […]

Continue ReadingАнкета на Рејтинг и Фокус: Богоев има предност од над 10 отсто пред Јакимовски во Карпош

Кои анкетари беа најточни на минатите избори: Најтoчна беше агенцијата Рејтинг

Автор: Роберт Несими Наредните месец и пол, Македонија повторно ќе ги помине под изборна треска. На 15 и на 29 октомври ќе се одржат првиот и вториот круг од локалните избори, а во меѓувреме граѓаните повторно ќе треба да ги следат сите придружни феномени на изборните циклуси. Значаен дел од тоа се анкетите, вообичаено најконфузниот […]

Continue ReadingКои анкетари беа најточни на минатите избори: Најтoчна беше агенцијата Рејтинг

Анкета Рејтинг и Фокус: Кандидатот на СДСМ, Златко Марин води за 4% пред Конески во Аеродром

Агенцијата Рејтинг и „Фокус“ реализираа низа истражувања на јавното мислење во периодот пред почетокот на изборната кампања за рејтинзите и шансите на кандидатите во повеќе поголеми општини. Сите истражувања се изработени со методот лице в лице, на примероци од 600 до 800 испитаници по општина. Во претстојниот период ќе ги објавуваме податоците за секоја општина […]

Continue ReadingАнкета Рејтинг и Фокус: Кандидатот на СДСМ, Златко Марин води за 4% пред Конески во Аеродром

АРХИВА Локални избори: Дали ВМРО-ДПМНЕ ќе се врати или СДСМ ќе ја зацврсти власта?

Текстот е објавен на 14 јули, 2017 година во неделникот „Фокус“ во бројот 1136 Пишувал Никола СПАСОВ Од резултатите на локалните избори, кои се веќе закажани за 15 октомври, во голема мера ќе зависи стабилноста на сегашната влада и коалиција и ќе го одреди текот на политичките случувања во периодот потоа. На нив ВМРО-ДПМНЕ гледа […]

Continue ReadingАРХИВА Локални избори: Дали ВМРО-ДПМНЕ ќе се врати или СДСМ ќе ја зацврсти власта?

Анкета на Телма и МЦМС: ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ изедначени

Само 0,8 проценти е разликата во рејтингот меѓу двете најголеми партии во земјава, се вели во најновата анкета која ја изработи агенцијата М-Проспект на барање на Телма и МЦМС. На прашањето доколку утре се одржат парламентарни избори за кого е најверојатно дека ќе го дадете гласот 24,5 отсто од граѓаните одговориле дека ќе гласаат за […]

Continue ReadingАнкета на Телма и МЦМС: ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ изедначени